De Bois

04 oktober 2021
Credit: CIIID

Project kenmerken

Projectnaam De Bois
Categorie Beste gebouw KLEIN
Architectenbureau && - &prast&hooft
Projectarchitect Ronald Hooft
Opdrachtgever Mitch van Deursen
Adres Van der Does de Willeboissingel 1
Jaar van oplevering 2020

Projectomschrijving

Op een gevoelige plek op de van der Does de Willeboissingel, gelegen tussen een rijks- en een gemeentelijk monument, tekende het Amsterdamse architectenbureau & prast & hooft een nieuw kleinschalig woongebouw.

De materialisering – in antharacietkleurig metselwerk- en zorgvuldige detaillering doen recht aan de locatie en het vakmanschap van de belendende percelen. Het extreem breed gevoegde metselwerk, wordt nog verder verbijzonderd door kops gemetselde lichte bakstenen. De verdiepingshoge puien zijn uitgevoerd in matzwart gepoedercoat rankstalen profielen.

Het pand heeft een klassieke opbouw, waarbij de plint – met rond gemetselde penanten- en het in zwart gepatineerd zink uitgevoerde dak – waarin een panoramadakkapel uitgesneden lijkt- begrenzingen vormen voor het middendeel, waar boven de assymetrisch geplaatste entree van de begane grond woning een frans balkon geplaatst is. De bovenwoningen worden ontsloten middels een zich in een glazen atrium bevindende stalen trappenhuis, waardoor het hoofdvolume gepaste afstand houdt van de zijgevel van het belendende rijksmonument. De achterzijde is voorzien van royale terrassen die ontsloten worden door in blank hout uitgevoerde genereuze schuifpuien.

& prast & hooft  is er in geslaagd een onmiskenbaar hedendaags woongebouw te realiseren, dat zich nochtans qua korrel, schaal en ritmiek op elegante wijze in de historische context voegt.

Laat een reactie achter