Huis Hertog Hendrik

24 juni 2021
Credit: Stijl Poelstra

Project kenmerken

Projectnaam Huis Hertog Hendrik
Architectenbureau Reset architecture
Projectarchitect Theo Mathijssen, Bas Lavrijssen, Willemijn Meeusen, Magdalena Obrusníková
Opdrachtgever privé
Adres privé
Jaar van oplevering 2019

Projectomschrijving

Een woning, in een gedecoreerde boerderij typologie, uit 1951 aanpassen voor een nieuwe generatie met woonwensen van deze tijd vraagt om een grondige aanpak. Slim verbouwen start bij het zoeken van structuur vanuit de bestaande constructieve opbouw. De woning functioneerde als een bungalow, de begane grond kende een rommelige organisatie van aaneengesloten ruimtes en de eerste verdieping onder de kap was minimaal bouwkundig ingericht voor wonen. Bij de verbouwing is nauwelijks bebouwd grondoppervlak toegevoegd maar zijn wel veel bruikbare kubieke meter gerealiseerd. Tussen de twee geprononceerde kopgevels van de woning is een nieuw volume geschoven van twee verdiepingen dat zich niet ondergeschikt invoegt maar brutaal de volledige breedte pakt. Een radicale ingreep maar evengoed ook een vanzelfsprekende omhelzing vanuit de structuur van de woning die de twee bouwdelen samenbrengt in een spannend evenwicht. De woning heeft een prachtig uitzicht naar het landschap maar ligt ook op een zichtbare plek. Er is in de dwarsrichting van de woning een gelaagd privacy filter gerealiseerd waarbij wanden beslotenheid geven afhankelijk van de ruimtefunctie. Het filter toont zich in de architectuur van de gevel geleding met verticale stijlen.

Geef een reactie