Transformatie Rijkswaterstaat

2 september 2021
Credit: René de Wit

Project kenmerken

Projectnaam Transformatie Rijkswaterstaat
Architectenbureau Houben & Van Mierlo Architecten
Projectarchitect Bas van Mierlo
Opdrachtgever MWPO
Adres Schubertsingel, 's-Hertogenbosch Zuid
Jaar van oplevering 2018
Website https://www.houbenvanmierlo.nl/werk/transformatie-rijkswaterstaat/

Projectomschrijving

Aan de Pettelaarseweg in ’s-Hertogenbosch Zuid huisde Rijkswaterstaat in een grote betonnen kantoorkolos uit de jaren ’70. Het gebouw voegde zich in de wijk als graag geziene gast ondanks het verschil in fijnheid, maat en voorkomen. Behoud van dit brutalistische icoon had daarom de voorkeur boven nieuwbouw toen bekend werd dat Rijkswaterstaat zou verhuizen. De gast moest een permanente bewoner worden met een betere aansluiting en toegankelijkheid, zowel in functie als perceptie. Houben / Van Mierlo Architecten nam de uitdaging aan en transformeerde het voormalige kantoorgebouw in een levendige biotoop. De bestaande betonbouw is daarop open en benaderbaar gemaakt, met respect voor het bestaande ritme. Door toevoeging van grote ramen in de plint en bovenbouw opent het gebouw zich meer naar de buitenwereld. Op de begane grond is nu ruimte voor openbare maatschappelijke functies en in samenwerking met MTD-lanschapsarchitecten werd een groene route gemaakt naar het binnenplein. Daar zijn ontmoetingsplaatsen en de toegang van de woningen opgenomen. Het vernieuwde middendeel en de nieuwe optopping zijn gekenmerkt door ruime balkons, veel licht en dakterrassen. Het laat zien wat er in gebouw te vinden is, en dat zijn plezierige nieuwe woningen. Het gegeven van klimaatadaptatie en transformatie gaan hand in hand door de focus op hergebruik en technische vernieuwing. Er is gebruik gemaakt van een combinatie van ventilatiewarmtepompen en bodemlussen, gerecyclede of herbruikbare materialen en lichtgewicht microbeton. Door deze lichte bouwmaterialen toe te passen, werd de verhoging van het gebouw mogelijk met beperkte aanpassingen van de bestaande fundering en constructie. Regenwater wordt vertraagd richting maaiveld afgevoerd en de biodiversiteit is versterkt door behoud van bomen en het uitbreiden van groen in en om het gebouw. Zo is het kantoorgebouw duurzaam getransformeerd en bestendig gemaakt voor een tweede en wellicht een derde leven.

Geef een reactie