Villa Vught

18 juni 2021
Credit: Ossip Architectuurfotografie

Project kenmerken

Projectnaam Villa Vught
Architectenbureau Mecanoo
Projectarchitect Francine Houben
Opdrachtgever Privé
Adres Privé
Jaar van oplevering 2019
Website http://www.mecanoo.nl

Projectomschrijving

Eigentijdse interpretatie van de hoeve
De villa in Vught is een eigentijdse interpretatie van de lokale traditionele hoeve: een omsloten erf met daaromheen verschillende gebouwen, maar wel verbonden met het omliggende landschap. Het ensemble van drie gebouwen doet denken aan een dorpje. Twee lagere gebouwen hebben de vorm van een schuur met een puntdak en grenzen aan de omliggende tuinen. Het hogere gebouw vormt een opvallend contrast met de lagere en heeft een fraai uitzicht over het weidse landschap. Functie-indeling Eén van de twee ‘schuren’ is ingericht als woonkamer met keuken, eethoek met terras op het zuidwesten en op de eerste verdieping een werkruimte en multimediaruimte. Een half verdiepte gang ligt verborgen onder een grasheuvel en verbindt de schuur met woonkamer met het hoge gebouw. Het hogere gebouw huist de riante ouderslaapkamer op begane grond, twee slaapkamers en dakterras op hogere verdiepingen. Allen kijken uit over de weilanden. De andere schuur is ingericht als kookstudio, waar de eigenaar ondermeer kookworkshops geeft een garage en een gastensuite op de eerste verdieping. Door de grote schuifdeuren te openen, ontstaat een directe verbinding met het erf. Warme materialen en gekaderde uitzichten Ook de constructie en detaillering van de villa is geïnspireerd door de traditionele hoeve. De gevels van donkerbrons geanodiseerde aluminium panelen, met verticale profilering, lopen door over het dak, waardoor de gebouwen een sculpturale uitstraling krijgen. De lichtbronzen aluminium kozijnen contrasteren met de donkerder gevels, net als bij traditionele hoeves. Ze zijn als fotolijsten in de gevels geplaatst en creëren een zorgvuldig omkaderd uitzicht op het omliggende landschap.

Geef een reactie