Parkeergarage st. Jan

2 juli 2021
Credit: Peter de Ruig

Project kenmerken

Projectnaam Parkeergarage st. Jan
Architectenbureau Parkeergarage Studio Leon Thier / Vestingwerk Van Roosmalen van Gessel / Landschap MTD landschapsarchitecten
Projectarchitect Leon Thier, Rigobert Nivillac
Opdrachtgever Gemeente ’s-Hertogenbosch
Adres Hekellaan 25, 2511 LX ’s-Hertogenbosch
Jaar van oplevering 2015
Website http://www.studioleonthier.nl

Projectomschrijving

De parkeergarage St.-Jan is een spectaculair onderdeel van de restauratie van Zuidelijke Stadswalzone. De parkeergarage ligt in drie lagen onder het water van de gerestaureerde stadsgracht. Midden in een voormalig bastion komt men in de garage binnen via een spiraalvormige afrit, de ‘wokkel’ en een tunneltje onder de vestingmuur door. Rond deze wokkel biedt een pergola met een ronde zitbank een fraai nieuw uitzichtpunt op het Zuiderpark. Uitgangspunt voor het ontwerp van de garage is de beleving van de bezoeker. De automobilist kan gemakkelijk en comfortabel zijn parkeerplek vinden. Eenmaal uitgestapt is de bezoeker voetganger en kan aangenaam en veilig zijn weg vervolgen. Een Corridor over de lengte van de garage geeft de voetgangers een veilige verbinding met lichte en transparante trappenhuizen. Deze bieden bovengronds een prachtig zicht op de Vestingwerken. Vanuit het hoofdtrappenhuis is de binnenstad bereikbaar via een loopbrug vlak boven het water. Door een ‘bres’ in de vestingmuur komt men via het teruggebrachte Middeleeuwse maaiveld onder een nieuwe Parkbrug door in de gerenoveerde Casinotuin en op de Parade. De trappenhuizen, de Wokkel en de Parkbrug zijn aan de buitenzijde bekleed met Cortenstaal, waarmee een visuele verbinding wordt gelegd met eerder uitgevoerde restauratie van onderdelen van de Vestingwerken.

Geef een reactie