Buitenkans online lezing: Huisvesting van arbeidsmigranten

19 mei 2021 Gepubliceerd door

Datum/Tijd: 19/05/2021 / 20:00 - 21:30

In de provincie Brabant werken naar schatting meer dan 100.000 arbeidsmigranten. Deze arbeidsmigranten leveren een grote bijdrage aan de Brabantse economie. De meeste arbeidsmigranten werken en verblijven tijdelijk in onze provincie. Veelal doen zij werk voor laagopgeleiden bij logistieke, agrarische of voedselverwerkende bedrijven die plaats vinden in buiten de gebouwde kernen.

De huisvesting van deze arbeidsmigranten leidt vaak tot conflict in kleinere woonkernen. Hier zorgen ze voor een relatief grotere verandering van de bewoningssamenstelling dan in de steden. De arbeidsmigranten en seizoensarbeiders wonen in kleine hotelachtige voorzieningen, of worden in zogenaamde shortstays gehuisvest.

Hoe is de toestroom van arbeidsmigranten en seizoensarbeiders ontstaan en wat is de impact op de sociaalgeografische structuur van het buitengebied? De shortstays zijn van alle gemakken voorzien, maar sluit dit aan op de sociale voorzieningen van een dorp of stad? Hoe houdbaar zijn de woonvoorzieningen voor de toenemende aantallen arbeidsmigranten en hoe zorgen we ervoor dat ze op een ruimtelijk verantwoorde wijze worden ingepast?

Aanmelden kan via deze linkOver Buitenkans

Buitenkans is het Brabants Kempens Architectuur Netwerk dat zich in gaat zetten voor een integrale aanpak voor regio-overstijgende ruimtelijke opgaven. Buitenkans biedt een platform voor het gesprek over de ruimtelijke kwaliteit in stad en land.​ Buitenkans is een initiatief van de architectuurcentra uit Brabant en Turnhout en filmfestival TIAFF.

Dit programma wordt verzorgd door Cast Architectuurcentrum

Laat een reactie achter