Omroep Brabant: Gebruikte stenen, over de Tramkade

12 januari 2021 Gepubliceerd door

Datum/Tijd: 12/01/2021 / 17:50

In Gebruikte stenen, een nieuwe tv-serie bij Omroep Brabant, reist presentatrice Hannelore Struijs door Brabant op zoek naar de spannendste voorbeelden van industrieel erfgoed en laat ze zien hoe oude fabrieken en verlaten bedrijfsgebouwen een tweede leven kregen.

Op dinsdag 1 december was is de transformatie van de Bossche Tramkade te zien; het BAI werkte mee aan de reportage.
Op 12 januari wordt getoond hoe de Grassofabriek een nieuwe functie kreeg.

Over de serie Gebruikte stenen

Verspreid over Brabant vind je heel veel industrieel erfgoed zoals voormalige fabrieken en bedrijfsgebouwen. Soms zijn ze vervallen en rijp voor de sloop, maar er zijn er ook die na sluiting een tweede leven krijgen. Voor het tv-programma Gebruikte stenen bezoekt Hannelore Struijs in Brabant een groot aantal voorbeelden.

In de serie laten erfgoed deskundigen en (oud-)medewerkers zien hoe belangrijk die gebouwen en bedrijven zijn als cultureel erfgoed, wat hun maatschappelijke functie is geweest en hoe hun toekomst eruit ziet. Architecten en bouwkundigen vertellen over hun uitdaging om de soms vervallen of in onbruik geraakte panden zodanig te verbouwen, dat ze een nieuwe bestemming konden krijgen voor horeca, cultuur, wonen of werken. Hannelore bezoekt ook fabrieken die nog volop in productie zijn, maar die op het bedrijfsterrein panden hebben staan die vanwege hun cultuurhistorische waarde een status als Rijksmonument hebben.

De Tramkade

Aan de rand van de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch concentreerde zich eind 19de en begin 20ste eeuw veel industrie en bedrijvigheid. Een groot aantal van die bedrijven is inmiddels vertrokken, zoals de mengvoederfabriek De Heus aan de kade langs de Dieze. Op dat terrein zijn inmiddels veel nieuwe ondernemers neergestreken, zoals architect Michael Bol van Bureau Kade. Hannelore spreekt met hem, als een van de initiatiefnemers om dit terrein een nieuw leven te geven met behoud van het industrieel erfgoed.

Vanuit de gemeente legt Monique Lankester aan de hand van een grote kaart uit wat de plannen zijn voor niet alleen de Tramkade maar voor het grotere geheel daar omheen, de Bossche Stadsdelta. Tot slot maakt Hannelore met architect Suzanne Linders, die betrokken is bij het Bosch Architectuur Initiatief, een wandeling langs enkele historische panden die herbestemd worden of dat al zijn: de IJzergieterij, de sigarenfabriek Willem II en de Verkadefabriek.

Rubrieken

’s-Hertogenbosch staat niet bekend als een industriestad, maar er is genoeg cultureel erfgoed met een industrieel verleden te vinden. In een beeldmontage komen de volgende voorbeelden voorbij: de voormalige De Gruyterfabriek uit de jaren 30 tot 50, een 50kV transformatorstation uit 1916, de grondstoffenloods van een chemisch bedrijf uit 1950 waarin nu een supermarkt zit, en de ijzeren Moerputtenbrug uit eind 19e eeuw die in een natuurgebied bij Cromvoirt staat. De wekelijkse vlog van studenten bouwkunde en architectuur van de TU Eindhoven gaat deze week over de watertoren in de Mengfabriek aan de Bossche Tramkade.

 

Laat een reactie achter