Bijzondere glazuren uit vervuilde lucht.

07 september 2020 Gepubliceerd door
Credit: glazuur met een toevoeging van 20% fijnstof, collectie Studio Christine Jetten
Hoe vieze lucht een belangrijk ingrediënt wordt voor een bijdrage aan de schoonheid van onze gebouwde omgeving.

Green Art Challenge 2020, studio Christine Jetten

Volgens de World Health Organization en de European Environment Agency is fijnstof de meest schadelijke verontreiniging in de stedelijke omgeving. Ook Den Bosch kent een hoge concentratie fijnstoffen.

De techniek

Met behulp van een innovatieve luchtzuiveringstechnologie, gebaseerd op nanotechnologie, kunnen schadelijke fijnstoffen uit de lucht worden gehaald. De luchtzuiveringsinstallaties kunnen in gebouwen en in de openbare ruimte worden geplaatst om een positieve bijdrage te leveren aan de luchtkwaliteit.
Deze technologie is ontwikkeld door ENS Clean Air Cuijk i.s.m. TU Eindhoven en in pilots getest op stadsniveau: het afvangen van fijnstof in de openbare ruimte.
EN DAN? Dan hebben we chemisch afval dat nergens meer verwerkt kan worden.
Of toch wel?
Als voorloper in de ontwikkeling van eco-glazuren ben ik aan het experimenteren om opgevangen fijnstoffen als ingrediënt te verwerken in glazuurrecepten.
Onderstaand een (kleur)onderzoek, met de eerste veelbelovende resultaten. Een voorbeeld van de bijdrage van schadelijke fijnstoffen aan de visuele kwaliteit van een glazuur uit de collectie van Studio Christine Jetten.

Niet slechts Den Bosch Keramiekstad, maar Den Bosch Eco-Keramiekstad, als eerste van het land en misschien wel ter wereld.

DE TOEKOMST

In samenwerking met het bedrijfsleven daadwerkelijke toepassing mogelijk gaan maken. Praktische en kunstzinnige toepassingen voor gebouwen en de openbare ruimte. Contacten kunnen gelegd worden met de aanwezige bedrijven tijdens het Duurzaamheidsfestival. Mogelijke relaties zijn bouwbedrijven, baksteenindustrie, aannemers en gemeente Den Bosch.
Luchtzuiveringsinstallaties kunnen bijvoorbeeld in parkeergarages geplaatst worden, waar de schone lucht naar buiten afgevoerd wordt. Stel je voor dat in de nabije toekomst de parkeergarages daadwerkelijk de longen zijn van de stad en dat het afgevangen fijnstof gebruikt wordt in de glazuren van keramische producten. Keramische producten waarvan straatmeubilair gemaakt kan worden, interieurs en gevels opvallend en uniek betegeld kunnen worden.

link: studio Christine Jetten

Laat een reactie achter