Bouw gemeenschappen

24 oktober 2020 Gepubliceerd door
Credit: photo Adrià Goula, schets Flores & Prats

Op 22 oktober organiseerde de TU Delft een lezing over ‘building Communities’ door Flores & Prats, een Spaans architectenbureau. De lezing is te zien via onderstaande link en een feest voor architecten die het klassieke ambacht omarmen van veldwerk, handschetsen en maquettes.

the social theater of everyday

Maar de Keynote is ook rijk gevuld met handvatten hoe Den Bosch kan omgaan met haar  woningbouwprojecten. Als cultuurhistorisch rijke stad laten zij zien hoe je kan omgaan met heritage; door het gebouw niet angstvallig te conserveren, maar de ‘emotional heritage’ als leidend te maken.

Maar centraal staat de community in hun woningbouwprojecten, zij hebben het over de woningbouwopgave als een opgave in ‘building new relationships’ waar in ‘the social theater of everyday’ centraal staat. Ontmoetingsplekken staan centraal en worden minutieus uitontworpen. Niet alleen in het ontwerpproces een centraal thema die zij geven aan de opgave, maar ook wordt er na oplevering getoetst bij de bewoners of hun ontwerpfilosofie in de praktijk ook tot uiting komt. Zijn hun ontwerpen met hun tot in het extreme op de gebruiker doorontworpen organisatieprincipes bestand tegen veranderingen in gebruikersbehoefte door bijvoorbeeld wisselende bewonerssamenstellingen. En in hoeverre zijn deze principes te rijmen met de wens om flexibel en modulaire woningbouw te bouwen?

 

Laat een reactie achter