‘Spiegelvijver’ winnaar Ontwerpwedstrijd Open Call Orthen

14 december 2023 Gepubliceerd door

Yinxi Lu heeft met ‘Spiegelvijver’ de eerste prijs gewonnen van Open Call Orthen, de open ontwerpwedstrijd waarmee het Bosch Architectuur Initiatief en Stichting Solamen vormgevers opriepen een entree te ontwerpen voor Begraafplaats Orthen.

Hoe geef je entree aan een plek waar herdenken, herinneren, bezinnen en stilstaan centraal staan? Deze vraag leverde ruim zestig, heel uiteenlopende ontwerpen op, waarvan de maquettes de afgelopen weken te zien waren in het Bossche Stadskantoor.

De jury, bestaande uit Hanneke Bierman (architect en directeur BiermanHenket), Sjoerd Geerts (ruimtelijk ontwerper), Kim Verhoeven (architect en oprichter Studio Pekka) en Han Thijssen (landschapsarchitect en partner MTD Landschapsarchitecten) selecteerde twee winnaars en twee eervolle vermeldingen; tijdens een feestelijke bijeenkomst in Poppodium Willem II op donderdagavond 14 december werden zij bekendgemaakt en onderscheiden. Stichting Solamen heeft de intentie om het winnende ontwerp daadwerkelijk te laten bouwen.

De jury over ‘Spiegelvijver’ van Yinxi Lu (eerste prijs): 

‘Dit ontwerp schept een zeer poëtisch en sterk beeld. (…) De connectie met het ossuarium is erg mooi gevonden. Het toevoegen van elementen door de tijd heen geeft een extra dimensie. (…) Poëtisch is de gedachte achter het niet weggaan, maar overgaan in nieuwe vormen en materialen. (…) Het betrekken van de ruimte buiten de begraafplaats wordt als een kwaliteit gezien.’

‘Commemoratio Orthen’ van Chris Adriaan won de tweede prijs (‘Een eenvoudige, vriendelijke ruimte die vele aspecten in zich verenigt. (…) Een sterke ingreep die rust uitstraalt.’). ‘Door’ van Wouter Grote en ‘Liminaal Orthen’ van Christiaan Smits, Vincent Peters en Corné Strootman kregen eervolle vermeldingen. 

Hier vind je het volledige juryrapport met alle inzendingen.

Commententaren zijn gesloten.