Vier winnaars BAI Verkiezing Beste Bossche Gebouw 2015 – 2020

14 april 2022 Gepubliceerd door

Vier winnaars! Tijdens de drukbezochte en feestelijke prijsuitreiking op donderdagavond 14 april bekroonden we maar liefst vier projecten tot winnaars van onze BAI Verkiezing Beste Bossche Gebouw 2015 – 2020.

In de grote zaal van Willem Twee waren veel belangstellende samengekomen om die avond de Bossche architectuur samen te vieren. Gastheer van de avond was Geert Das. 

Na het openen van de avond door de voorzitter van het BAI, Roel van Lent, waarin werd gerefereerd aan het 25-jarige bestaan van het BAI, nam wethouder Jan Hoskam het woord. Hij benadrukte het jarenlange belang van het BAI als architectuurcentrum voor de stad.

Stedenbouwkundige Reinout Crince hield een voordracht over het belang om architectuur in Den Bosch te beschouwen als culturele daad; als onderdeel van rijke historische context. Een pleidooi om niet alleen te conserveren, maar om de architectuuropgave als een gelaagde toevoeging te zien op deze culturele context, en riep op om zuinig te zijn met de sloophamer. 

Vervolgens namen Marc Reniers (hoofd welstand), Liesbeth van der Pol (oud-winnaar), Timo de Rijk (directeur Design Museum Den Bosch), en Thomas Kemme (architect) plaats op de bank, om te praten over de Bossche (Architectonische) Identiteit en de rol van het publiek in de waardering van de bebouwde omgeving. Aan de hand van de overeenkomsten en verschillen tussen architectuur en design ontstond er diepgaand levendig gesprek.

Stadsdichter Doeko.L vervolgde met een aantal voordrachten uit zijn werk waarin hij de Bossche Identiteit centraal stelde.

Vervolgens maakte Liesbeth van der Pol de top 6 bekend van de twee categorieën, en besprak deze genomineerde projecten. Hierna werden uit handen van haar de prijzen voor de eerste en tweede plek in groei categorie groot en klein uitgereikt aan de winnaars.

Winnaar in de categorie Klein werd De Camping koffietent, een ontwerp van architectenbureau Annarchi 

Winnaar in de categorie Groot werd Nationaal Monument Kamp Vught, een ontwerp van architectenbureau DoepelStrijkers.

Geïnspireerd door het grote aantal inzendingen (zesentwintig grote en zesentwintig kleine gebouwen) én de overweldigende hoeveelheid stemmers (bijna 4.000) besloten we de op de tweede plaats geëindigde projecten ook te honoreren. 

Tweede in de categorie Klein werd De Bossche Kraan, een ontwerp van Boyke Kooijmans Architect: 

Tweede in de categorie Groot werd Transformatie Rijkswaterstaat, een ontwerp van Houben & Van Mierlo Architecten.

Laat een reactie achter